Prázdny
0,00 €
 
-28 %
Právne postavenie a činnosť potravných družstiev (na príklade vybraných družstiev západného Slovenska v rokoch 1945 – 1952)

Právne postavenie a činnosť potravných družstiev (na príklade vybraných družstiev západného Slovenska v rokoch 1945 – 1952)

Autor:
|
Vydavateľstvo:
Dátum vydania: 15.07.2011
Zaradenie práce do hospodárskych a družstevno-právnych dejín na Slovensku s príklonom k polovici 20. storočia primälo autorka venovať sa vecne právnej, organizačnej, a hospodárskej stránku vzniku, pôsobenia a zániku tzv. potravných družstiev, teda úzko špecifikovaných spotrebných družstiev. Práca prezentuje výsledky ...
Bežná cena knihy: 13,00 €
Naša cena knihy: 9,36 €
Ušetríte: 28 %
Zasielame: Vypredané
Detaily o knihe
Počet strán: 270
Väzba: Brožovaná
Rozmer: 145x210 mm
Jazyk: Slovensky
EAN: 9788089122707
Rok vydania: 2011
Zákazníci, ktorí si kúpili túto knihu, si kúpili aj...
Simpsonovi ve filmu DVD
autor neuvedený
5,44 €
Syndrom zeleného ježka
Karkovský
8,59 €
Harry Potter and the Philosopher´s Stone - 1.episode
Rowlingová Joanne K.
13,68 €
Slovník A-S pre školy a dennú prax
autor neuvedený
3,17 €
K svobodě je dlouhé putování
autor neuvedený
1,92 €
Poškvrnená
Mihoková Michaela
8,95 €
O knihe
Zaradenie práce do hospodárskych a družstevno-právnych dejín na Slovensku s príklonom k polovici 20. storočia primälo autorka venovať sa vecne právnej, organizačnej, a hospodárskej stránku vzniku, pôsobenia a zániku tzv. potravných družstiev, teda úzko špecifikovaných spotrebných družstiev. Práca prezentuje výsledky bádania troch okresov: Trnava, Hlohovec a Piešťany, v ktorých skúmané družstvá v etape rokov 1945 – 1952 už disponovali vlastnou štruktúrou, a boli schopné plnohodnotne premieňať komunitné ciele a funkcie spoločného maloobchodného hospodárenia; skrátka spájali v sebe pozitívnu myšlienku skupinovej kooperácie na dedine s výrazným mravným i socializačným aspektom vzájomnosti a spolupráce. Právna stránka diela sa zaoberá najmä obchodnoprávnou úpravou uhorského obchodného zákonníka z roku 1875, ktorým sa slovenské družstvá riadili rovnako i v prvej polovici 20. storočia. Výsledkami archívneho výskumu obohatila autorka prezentovaný juristický pohľad o skúmanými družstvami rozvíjanú mravnú a socializačnú dimenziu. Nech budúceho čitateľa neodradí zvolený, občas až prílišný rigorózny právnický jazyk. Dokumentuje len samotnú činnosť v zhode s právom a mravným étosom ducha zákonov. Dejiny slovenského človeka „milión“ neposkytovali vždy taký vzrušujúci životný priestor. Často sa zápasilo o stabilnosť rutinnej práce, keď sa Slovák musel boriť s nudnými, kreativitu či slobodu tlmiacimi ťažkosťami, čo je i náš prípad, ktorého vskutku úspešný a násilím prerušený príbeh relativizuje akúkoľvek prehru.